Trumresan

Den shamanska resan

Det som jag tycker mest om med den shamanska vägen är att vi får direktkontakt med Spirit; med våra Hjälpare och vår inre visdom. Vi behöver inte gå via någon annan kanal utan får svar och vägledning direkt. Sandra Ingerman kallar shamanismen för ”the path of direct revelation”. Att försätta sig i ett alternativ medvetandetillstånd är något som vissa människor alltid har ägnat sig åt. För att få hjälp, bot och vägledning från förfäder, naturandar och andra krafter. Shamanen har alltid varit en bro mellan världarna; mellan andevärlden och sin stam.

Trumresetips för nybörjare

Jag använder mig av trumresan i de shamanska healing sessioner som jag erbjuder, där jag då reser åt personen som sökt min hjälp. I mitt privatliv så reser jag till mina Hjälpare i den shamanska verkligheten för att få hjälp, healing och vägledning åt mig själv och mina närmaste. Som barn befann jag mig mycket i min fantasivärld och insåg som vuxen att det är precis så som shamaner alltid har gjort: att vara i två världar samtidigt. Så är du en dagdrömmare, kanske det här är tekniken för dig!
Jag har hållit space för trumresedeltagare i fem år och har träffat hundratals människor som önskar att få kontakt med sin inre vägledning och sina Hjälpare. De flesta kan lära sig den här relativt enkla, men mycket kraftfulla metoden. Under årens lopp har jag dock blivit medveten om de trösklar som vissa behöver ta sig över för att komma iväg och resan in i Drömtiden.
Här har jag listat de vanligaste orsakerna till att deltagare har svårt för att gå in i det shamanska tillståndet och vad du kan göra själv för att förbereda dig inför en trumresa i grupp.

Vanliga orsaker som hindrar dig:

  • Du har för mycket i den vardagliga världen och kan inte släppa dina tankar och ”måsten”.
  • Du har rädslor som du behöver bli medveten om och ta dig förbi.
  • Du har ett stort kontrollbehov och/eller en rädsla för det okända.
  • Din utreseplats eller dina ingångar till Drömtiden fungerar inte riktigt, eller du fastnar i att det ska vara ”perfekt”.
  • Du behöver öva mer på att försätta dig i det avslappnade tillstånd som krävs för att du ska kunna öppna upp för de shamanska världarna.
  • Du litar inte på de bilder du får till dig och fastnar i tankar som ”det här är bara min fantasi”.

Skifta fokus

För att komma iväg till den shamanska världen så behöver vi gå in i ett tillstånd av tillit och öppenhet. Att kunna släppa taget om kontroll och prestation och bara följa med i flödet och därmed öppna upp för din inre vägledning. Trumman kallas i Sibirien för ”shamanens häst” och rytmen gör att vi reser med trumman in i de andra världarna.
Du kan börja med att öva hemma i lugn och ro på att försätta dig i ett avslappnat tillstånd. Då du börjar sakta ner hjärnvågorna och öppna upp för inre bilder. Du kan lyssna på thetavågsmusik eller musik med trummor, flöjter eller klangskålar – det som du föredrar. Släck alla lampor, tänd ett ljus, stäng av mobilen. Lägg dig ner, blunda och andas djupt ner i magen i ett par minuter. Försök att skifta ditt fokus från dina vardagliga tankar i ditt sinne till att gå in i ditt hjärtchakra. Du kan lägga händerna på bröstkorgen om du vill och andas in i hjärtat. Tänk på något som du älskar och låt den känslan fylla ditt bröst. Lyssna på musiken och skicka vänligt, men bestämt, bort alla störande tankar. När du börjar gå in i det tillstånd där du öppnar upp för din inre värld så kommer du att börja få spontana bilder i huvudet, precis som när du är på väg att somna. Låt bilderna komma och gå som du vill, ungefär som när du dagdrömmer. Ligg kvar så länge som du vill, men minst 20 minuter.

Det kan vara en bra idé att lyssna på musiken och öva på avslappningen på kvällen när du ändå börjar gå ner i varv.

Din utreseplats

När vi börjar vår shamanska resa så utgår vi, enligt det sätt jag har lärt mig på, från en vacker plats i naturen; vår utreseplats. Det är en plats som du väljer själv och som finns i den här, ordinära, verkligheten. Platsen kan vara en trädgård, en park, vid en sjö eller ett hav, uppe i bergen eller i skogen. Du ska kunna visualisera platsen tydligt i ditt sinne och verkligen känna att du befinner dig här. Du känner dig trygg och lugn på din vackra naturplats.
Det kan också vara en plats som finns i din fantasi eller en plats som du har sett på film. Om du har problem med att välja plats så fundera på vilken slags naturlig miljö som du föredrar. Är det havet, en insjö, bergen, skogen, en äng, öknen…? Utgå från en plats där du känner dig trygg och tillfreds.

Välj en plats och håll dig till den! Annars kan det hända att du fastnar i att ”byta plats” och missar hela upplevelsen med trumresan. Fungerade det inte med den plats som du först valde, så byt plats till nästa resa.

Öva på att för din inre blick visualisera allt som växer här; träd, blommor, växter av olika slag. Finns det vatten här? Bli medveten om marken under dig och titta ner på dina fötter. Vad står du på för underlag? Hur känns det? Titta upp i himlen och bli medveten om hur oändligt stor den är. Ser du moln eller fåglar? Vilken tid på dygnet är det? Vilken årstid är det? Hör du några ljud? Känner du några dofter? Väck alla dina sinnen medan du föreställer dig hur du går omkring på din plats. Sträck ut en hand och rör vid någonting: en sten, en växt eller ett träd och bli medveten om hur det känns under fingrarna. Bli uppmärksam på hur luften känns mot din hud, om den är sval, varm eller en kraftfull vind som blåser och leker med ditt hår.

Här på din utreseplats har du dina ingångar till de shamanska världarna: Undervärlden, Övervärlden och Mellanvärlden. Dina ingångar kommer att passa in naturligt på din plats. Undervärlden går nedåt, genom en tunnel i jorden eller något slags vatten. Övervärlden kommer vi till genom att resa uppåt; flyga, sväva, klättra upp på något eller färdas över regnbågen. Du kan också använda dig av ett träd för att ta dig till dina världar; både uppåt och nedåt.

Visualisera din nedgång och din uppgång tydligt och bli bekant och bekväm med hur de ser ut. När du sedan deltar på en trumresa så vet du redan vart du ska ta vägen och du kan slappna av och låta trumman leda dig dit du ska. Ett vanligt hinder brukar vara att nedgången eller uppgången känns besvärlig på något sätt, eller helt enkelt inte uppenbarar sig. Genom att vänja dig vid din utreseplats och dina ingångar så kan du lättare släppa på kontrollen och inte gå in i prestation när det väl gäller. Tycker du till exempel att det är läskigt med en mörk tunnel ner i jorden så välj ett annat sätt att ta dig till Undervärlden. Alla sätt är bra, så länge de fungerar!

Det kan hända att det dyker upp ett Kraftdjur på din utreseplats även när du bara övar på att vara här. Lita på att djuret kommer med något till dig och var öppen för kommunikation. Kanske vill ditt Kraftdjur möta dig redan nu!

Vänta med att resa till Mellanvärlden tills du är bekväm med Under- och Övervärlden. Vi rör oss alltid i Mellanvärlden med minst två guider, eftersom det är en mer komplicerad värld än de andra.

Att lämna vardagen

Vi reser alltid med en klar intention för att berätta för andarna, våra Hjälpare, varför vi söker upp dem. För en nybörjare så handlar det helt enkelt om att komma iväg och få kontakt med ett Kraftdjur eller en lärare/guide. Att lära känna sina världar och hur våra Hjälpare kommunicerar med oss.

När du känner dig redo att resa till Undervärlden, använd ett trumspår som är ungefär 10-15 min och som har en snabbare rytm på slutet, som gör att du kommer tillbaka till ditt vardagliga sinnestillstånd. Din första resa i Undervärlden kan handla om att träffa ditt Kraftdjur och bekanta dig med det. Då är din intention: Jag vill resa till Undervärlden och träffa mitt Kraftdjur. När ni har träffat varandra så kommunicera med djuret och se vad det vill visa dig.
Första resan till Övervärlden är också ett trumspår på max 15 min. Du kan din intention vara: Jag vill resa till Övervärlden och träffa min andliga guide.

Övning ger färdighet, precis som med vilken teknik som helst! Så ge inte upp om du inte kommer iväg på första försöket. Måhända ska du inte resa just nu, just idag. Har vi rädslor av olika slag eller mycket på gång i vardagen så kan det vara knepigare att göra skiftet in i det shamanska tillståndet. Du behöver då titta på vad det är som stoppar dig från att få kontakt med ditt hjärtchakra, ditt center, och din inre visdom. Behöver du hjälp så sök upp en erfaren healer som kan få fart på ditt flöde och rensa bort blockeringar.

Rensa också upp i ditt liv! Bli medveten om vad som rör sig i ditt huvud, vad som tar upp din tid och energi och hindrar dig från att komma framåt.

Du kan även använda dig av andra slags meditationstekniker för att öva dig på att gå in i ett annat tillstånd och lämna vardagens tankesnurr en stund.

Din väg med trumresan

Trumresan är ett verktyg som, enligt mig, är ovärderligt när det kommer till andlig och personlig utveckling. Men det är inte en teknik som passar alla, precis som med andra meditationstekniker. Prova några gånger, känn efter och bestäm dig sedan för om du vill fortsätta att utveckla den här metoden, just nu.

När det kommer till att tyda din resa så är det först och främst du som ska förstå vad andarna har för budskap till dig. Vi delar våra resor i cirkeln och det finns alltid möjlighet att ställa frågor och ge varandra feedback. Oftast består grupperna av personer med olika mycket erfarenhet av trumresan och vi kan hjälpa och stötta varandra.

Första steget är att lyssna på din intuition när den berättar för dig att det är dags att göra en trumresa

Du kan sedan prova att göra de övningar som jag beskriver här. Och såklart är du alltid välkommen att höra av dig till mig via telefon eller mail med dina funderingar!

Jag håller i regelbundna trumresor både i Uppsala och i Stockholm (söder) och det är antingen ett tema på resan eller en kväll där vi upplever Under- och Övervärlden. När du har provat att resa några gånger och känner att du har fått lite koll på dina världar och dina Hjälpare, så kan du prova någon av de workshops som jag håller i. Då tillägnar vi en hel dag åt trumresan som ett verktyg och arbetar med teman som förfäder, tidigare liv, de fyra elementen eller att läka våra djupaste sår.
Läs mer om Shamanism

Mer om shamanism:
Trumresespår:
Spotify/Youtube: sök på ”shamanic drumming” eller ”theta waves/music/meditation”
Evelyn Rysdyk