Chakrasystemet

mandala-2798415

Att lära sig mer om sitt chakrasystem är en hisnande resa från roten till stjärnorna. Jag har studerat vårt chakrasystem i över 12 år och det finns fortfarande mer att lära. Här har jag sammanfattat våra 7 huvudchakran.

När vi lär känna vårt chakrasystem, lär vi känna oss själva. Vi är så mycket mer än vår fysiska kropp och det är något som yogis i Indien har varit medvetna om i tusentals år. Alla andliga kulturer lär oss om bland annat chakras, meridianer och energikroppen. När vi tar hand om våra chakran, så arbetar vi även med den fysiska kroppen, sinnet och själen.

Ett chakra är ett energicenter i vår energikropp. Chakra betyder hjul och våra chakran snurrar med en speciell frekvens när de är i harmoni och balans med vår fysiska kropp. I väst fokuserar vi mest på våra 7 huvudchakran, men vi har många hundra chakran i kroppen, som alla är sammankopplade via meridianer, energikanaler.

Våra 7 huvudchakran

ROTCHAKRAT – Rötter, jord och förfäder

Det här är våra rötter, vår stabilitet och vår grund. Rotchakrat kan associeras med med vår släkt och våra förfäder. Har vi ingen stabil grund att stå på, så påverkar det vårt liv och vår hälsa markant. Var kommer du ifrån, vad bär du med dig från din familj? Rotchakrat är grunden till din trygghet och hör ihop med din överlevnad och  grupptillhörighet.

Plats: Svanskotan
Färg: Röd
Kroppsdelar: Ben, höfter, knän, fötter, lägre delen av ryggen. Skelettet, tänder, naglar, muskler, hud och hår.
Sjukdomar vid obalans: Depression, personlighetsstörningar och destruktiva mönster som alkoholism. Övervikt, hemorrojder, förstoppning, artrit, kronisk smärta i ländryggen, åderbråck, cancer i ändtarmen, knäproblem och ischias.

SAKRALA CHAKRAT – Relationer och kreativitet

Det här handlar om våra relationer till andra människor: parrelationer, vänskap, partnerskap. Hur ser dina relationer ut? Är det vissa mönster som du upprepar om och om igen? Om du någon gång har blivit sårad, övergiven eller utnyttjad så sätter det sig i vår sakrala chakra. I det här chakrat skapar vi även sådant som barn, förhållanden, karriär, romaner, visioner och drömmar.

Plats: På ryggraden i höjd med naveln.
Färg: Orange
Kroppsdelar: Urinblåsan, njurarna, blindtarmen, testiklar, prostata, äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals, lägre delen av ryggen och bäckenet.
Sjukdomar vid obalans: Gynekologiska besvär, smärta i bäckenet eller ländryggen, urinvägsinfektion, cancer i livmoder eller prostata, PMS, menstruations- eller klimakteriebesvär, sterilitet, sexuella problem.

SOLAR PLEXUS CHAKRAT – Styrka, mod och inre glöd

Det tredje chakrat förknippas med vårt självförtroende och vår inneboende kraft. Det handlar om att ta beslut, att lyssna på – och tro på – sig själv. Vad har du för syn på dig själv? Hur ser din självkänsla ut? Solar plexus handlar också om humor (magskratt!), om att expandera och överkomma sina rädslor.

Plats: På ryggraden, mellan solar plexus och naveln
Färg: Gul
Kroppsdelar: Magsäcken, buken, levern, tarmarna, blindtarmen, bukspottkörteln, binjurarna, gallblåsa och mitten av ryggen.
Sjukdomar vid obalans: Artrit, magsår, tarmsjukdomar, diabetes, matsmältningsbesvär, anorexi, bulimi, leversjukdomar, hepatit och njurbesvär.

HJÄRTCHAKRAT – Andlig kärlek

Love, sweet love! Hjärtchakrat associeras med kärlek, harmoni och givmildhet, men främst den andliga kärleken (som lätt blandas ihop med sexuell kärlek). Här lär vi oss att kärlek är en gudomlig kraft, en aldrig sinande källa. Älskar du dig själv? Begränsar du din kärlek till andra människor? Att få sitt hjärta ”krossat” är en mycket fysisk känsla och kan få oss att stänga det här chakrat.

Plats: På ryggraden, mitt i bröstet
Färg: Grön
Kroppsdelar: Hjärtat, cirkulationen, revben, brösten, lungor, axlar, armar, händer och diafragman.
Sjukdomar vid obalans: Alla hjärtrelaterade problem som hjärtinfarkt och hjärtflimmer, astma, allergier, lungcancer, smärta i övre rygg och axlar, bröstcancer, lunginflammation.

HALSCHAKRAT – Kommunikation och vår sanna röst

Halschakrat handlar om hur vi uttrycker oss och hur vi kommunicerar med vår omvärld. Känner du att du kan vara sann mot dig själv och andra? Gör du din röst hörd, eller håller du tillbaka? Om halschakrat är i obalans så blir vi olyckliga och känner oss avstängda från den andliga delen av livet.

Plats: Halsen
Färg: Blå
Kroppsdelar: Sköldkörteln, bisköldkörtlarna, luftstrupen, munnen, tänder, tandkött, halsen, strupen, lungorna, hörseln, luftvägarna, matstrupen och rösten.
Sjukdomar vid obalans: Problem med sköldkörteln, öroninflammation, halsfluss, hosta, förkylning, hes röst, kroniskt halsont, munsår, problem med tandköttet, uppsvällda körtlar och skolios.

TREDJE ÖGAT – Intuitionen och vårt sinne

Det här chakrat förknippas med mediala förmågor, känslighet, fantasi och visdom. Vårt moderna samhälle kan påverka vårt sjätte chakra på ett negativt sätt. För våra förfäder var intuitionen en överlevnadsinstinkt. Att ”känna på sig” när faror närmade sig var livsnödvändigt. Idag uppmuntras vi sällan att utveckla vår intuitiva sida. När tredje ögat är i obalans kan det leda till utmattningssyndrom och depression.

Plats: Mitt i pannan
Färg: Indigo
Kroppsdelar: Tallkottkörteln, hormonsystemet, ansiktet, huvudet, ögonen, näsan och nervsystemet.
Sjukdomar vid obalans: Huvudvärk, migrän, sömnproblem och mardrömmar. Hjärntumör, hjärnblödning, stroke, blind- eller dövhet, förlamning, inlärningssvårigheter, neurologiska problem och epileptiska anfall.

KRONCHAKRAT – Vår länk till Universum

Genom kronchakrat kan vi få kontakt med Källan/Gud/Store Anden. Här vilar vårt medvetande och vårt högre jag. Kronchakrat utvecklas genom meditation, bön och ceremonier. Vi skapar kontakten med den Gudomliga Kraften och lär oss vilka vi verkligen är. Kronchakrat har avbildats som en lotus med tusen kronblad, och varje kronblad har kontakt med Universum.

Plats: Ovanpå hjässan
Färg: Violett eller vitt
Kroppsdelar: Hypofysen, musklerna, nervsystemet, skelettet, huden.
Sjukdomar vid obalans: Depression, utanförskap och förvirring, paralys, genetiska sjukdomar, skelettcancer. Andlig depression (”dark night of the soul”).

 

Källor:
Anodea Judith, Wheels of life
Caroline Myss, Anatomy of the Spirit